måndag 27 juli 2020

Vänta, vänta, vänta!! Ni ska få en strimma av hopp! Läs!


DEBATT: ”Dags att göra åsiktsförföljelse straffbart”

Utdrag ur textten i Dagens Juridik. Läs hela! Den här lagen bryts mot varje dag i vårt land, med politikernas, medias och juridikens goda minne.

Publicerad: 2020-07-27 11:29

DEBATT – Av Daniel Claesson, Public affairs-rådgivare

- "Den svenska grundlagen har en portalparagraf. I andra stycket står: ”Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt.”

Åsiktsbildningen värderas alltså mycket högt i vårt land. Den nämns till och med före rösträtten, som oftast brukar beskrivas som demokratins grundbult.
Därför är det djupt bekymmersamt att den fria åsiktsbildningen idag är under hot. Alla har rätt till sin åsikt om det samhälle vi lever i, men för den som visar eller uttrycker åsikten väntar i många fall slut på uppdrag och en förlorad försörjning.

Det handlar om vad som med amerikansk terminologi kallas ”cancel culture” eller deplatformering. Det är drev mot personer i syfte att de inte bara ska tystas utan även straffas, genom att förlora sitt arbete, uppdrag och liknande.

Den typen av drev har på senare år kommit till Sverige. Bland de mer kända exemplen kan nämnas Marcus Birro, Stina Oscarson, Christer Sandelin och nu nyligen Alexander Bard. Listan är självklart betydligt längre och de allra flesta är inte kändisar utan helt vanliga människor. Lärare på skolor där elever eller föräldrar snappat upp något i en social mediekanal, lektorer som fått aktivistiska studenter emot sig eller anställda på företag som på sin fritid uttryckt en kontroversiell åsikt och där någon sökt fram arbetsgivaren.
.....
De personer som ägnar sig åt dessa åsiktsdrev agerar på ett sätt som i många fall är att klassa som ren förföljelse. Den vars åsikt man ogillar granskas och digitala avtryck registreras. Arbetsgivare söks upp och kontaktas på ett ofta hotfullt sätt."

2 kommentarer:

  1. Staten belönar stasi agenter som näthatsgranskaren och Robert A.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som den simplaste, sämsta och värsta horror-filmen.

      Radera