lördag 4 juni 2016

En övertygad person med en obehagligt märklig historia.
Reinfeldt: "Invandringen stärker ekonomin"; Tänk om och tänk nytt är budskapet när förre statsministern Fredrik Reinfeldt lanserar en europeisk arbetslinje.

Jag har grubblat mig tokig. Nu läser jag om mytomanen och mytomani, och känner väldigt väl igen dragen. Kan detta vara orsaken?

- Mytomaner saknar sjukdomsinsikt, och därmed även vilja att bli behandlad och botad. Det är inte lätt för en terapeut att komma mytomaner in på livet. Deras duperingsförmåga, samt deras förmåga att ge sin omgivning precis det den förväntar sig - skapa den människa som terapeuten räknar med - gör dem oerhört svårbehandlade.Problematiken med mytomani återfinns inom alla sociala skikt och hos människor som vid en första anblick kan verka psykiskt helt friska. 

Vissa åtnjuter allmän respekt, är yrkesmässigt framgångsrika, har familj och ett utåt sett fungerande socialt liv, medan andra lever isolerade och har stora sociala problem. Gemensamt för dem alla är de tvångsmässiga lögnerna.

Mytomanens motiv är behovet av bekräftelse, av att stå i centrum eller desperata försök att dölja den egna livslögnen.
– Men på en djupare nivå handlar det om att undvika smärta, den smärta som uppstår när en mytoman tvingas ta in verkligheten.

Att bära på alla de lögner som en mytoman gör verkar outhärdligt för de flesta friska människor. Men mytomanen uppfattar inte lögnen på samma sätt som andra. Många gånger är de inte ens medvetna om att de ljuger. 

– De har inget skuldbegrepp förknippat med att de ljuger, snarare känner de en lustupplevelse när de lyckas. Deras perspektiv är helt annorlunda. Lögnen är något vardagligt och uppfattas som något kreativt av dem. Många är de som vittnar om karismatiska mytomaner som kan trollbinda sin publik och som skickligt manövrerar sin omgivning dit de vill. De framstår ofta som ovanligt begåvade, charmerande och socialt kompetenta personer.– För att klara sig som mytoman krävs att man kan imponera på eller på något annat sätt dupera sin omgivning. En viss sorts personlighet måste till.

Vi tror på dem eftersom de saknar alla tecken på att de skulle ljuga. De går inte att avkodas så som vi avkodar andra människor. Framför oss ser vi en fullkomligt övertygad person som drar den mest märkliga historia, men när kroppsspråket är helgjutet har vi svårt att avslöja dem.

SVD

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig så väl, och håller med! Så det är inte därför jag tar bort din kommentar, utan för att jag vill skydda dig från onda människor i media. Man vet aldrig var dom hänger.

   Radera
  2. Du har så rätt Carina,"onda människor" finns det nog av i landet...
   Att de sedan noga kontrollerar,vad som skrives och säges bland allmoge,kan du vara övertygad om !
   I en totalitär socialism med f.d. DDR som förebild,förvånas jag av att man inte redan börjat bygga straffläger,för vår sort av oliktänkande.

   Radera
  3. Jag föreslår att alla lyssnar på Granskning Sverige där Bruno Reinfeldt (psykopatens pappa) och Bo Lundgren intervjuas. Den som efter att ha lyssnat på programmet INTE är fullständigt övertygad om att Reinfeldt är psykopat tillhör en ytterst liten onåbar mikrominoritet.

   Det är synd om Sverige.

   Ps. Pappa Bruno verkar för övrigt vara en hygglig karl. Äpplet föll långt från det friska trädet i den dysfunktionella familjen Reinfeldt. Att det var en dysfunktionell familj framgår tydligt i programmet.

   Ds.

   Fredrik Reinfeldts dolda hemligheter avslöjade
   https://www.youtube.com/watch?v=5FbyI6nYDII

   Radera
  4. Har lyssnat på det programmet tidigare och ser sammanhanget.

   Radera
 2. Psykopater ska man fly för livet, finns tyvärr ofta i chefspositioner.
  Empatilösa personer som inte går att bota.
  I hate them.


  SvaraRadera
 3. I Reinfeldt/Hoods fall lär denna hans sjukdom, vara ett arv från sin ahnfader (den "mörkhyade" gycklaren)John Hood,som slog upp sitt cirkustält på Djurgården !
  De afrikanska sjukdomarna har genom åren blivit allt talrikare i Norden.
  Mytomani (Reinfeldtska sjukan) lär framöver få klassas lika farligt som Ebola,Zika,och Gula Febern !
  Detta med tanke på de nya rön "Stridshingsten"
  lämnat efter sig.
  Sjukdomen har i århundraden bekämpats på följande sätt i Afrika:
  https://www.youtube.com/watch?v=vkSZFh70hGc

  SvaraRadera
 4. Bra beskrivning Carina-Fina! Men du får en liten anmärkning. Ordet "Mytoman" måste bytas ut mot "Psykopat".
  Då stämmer sjukdomsbeskrivningen på Reinfeldt. Tyvärr har mängder med psykopater tillåtits att samlas i Regerings- resp Riksdag och ännu fler rekryterats till generaldirektörer motsvarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mytoman är en lögnare.
   Psykopater har mycket gemensamt med mytomaner.


   Radera
 5. I mina tankar dyker en annan person också upp. Dan Eliasson,undrar varför?

  SvaraRadera