onsdag 2 september 2015

Om husläkare och diagnoser.


Allt började i vintras, höftvärken kom plötsligt, strax efter hjärnskakningen på den knöggliga isgatan. Husläkaren hittade den ömma punkten mitt i höftkulan.  Sen dess har jag fått tre kurer med antiinflammatoriskt och Voltarensalva. Utan resultat. Vissa dagar var de långa hundpromenaderna bara smärta, snudd på förlamande, jag stapplade runt och bet ihop.

Ute på ön har hundarna sprungit fritt sen i april, och våra event har funkat trots många steg och lyft i 12 - 13 timmars pass - ända tills jag satt mig efteråt - då har jag absolut inte kunna resa mig igen.

Så röntgen gjordes - och resten vet ni. Husläkaren drabbades av panik, remitterade akut till MR och berättade för mig att man funnit tumör på mitt skelett.
Så där satt jag med det illröda skynket (cancer) i knät.Tankarna flög med ljusets hastighet, här skulle förberedas och tas action. Börja med att pressa i mig en söndergrillad fet korv på Statoil och köra utan bilbälte - jag skulle ju ändå dö (trotsigt och urkorkat). Det fanns inte i min världsbild att doktorn sagt fel, inte haft fog, för det allvarligaste han förmedlade till mig.

Jag hängde med mitt lilla älskliga barn-barn i stan i ett par dar, vi lekte tittut, gjorde bibblanpremiär, åt fiskbullar med hela kroppen, samtalade ordlöst med de ljuvligaste ljud och den sötaste mimik, bytte stinking bajsblöja, tittade på blommorna och kelade. Tänkte att det var för sorgligt om han aldrig skulle minnas att han haft en farmor.

Sen kom Björn och hämtade mig med båten. Vi grät båda tyst en stund, sen tog han direkt kontakt med vår livläkare. När livläkaren tittat på min röntgen i journalen lugnade han mig och bad oss att inte dra några förhastade slutsatser innan MR.

Nu avvaktar vi. Grymt omtumlade.

Jag skriver mer sen, men nu vill/behöver jag tänka på nåt helt annat.

9 kommentarer:

  1. Tänker på dig och de dina!
    Hoppas du får positiva besked och hittar ork igen!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Min dotter drabbades av den mest agressiva formen av bröstcancer.I
    Opererades omedelbart sedan följde strålning i två månader.
    I dag nästan 3 år senare är hon helt friskförklarad.Visst får hon gå på kontroller varje halvår men hon mår nu alldeles utmärkt.Läkarna söder att det beror på hennes positiva attityd!Jag vet att Du grunnar mycket på detta som hänt Dig.Håll ut!Vi behöver Dig och ditt kämpande.
    Katinka Glahd.

    SvaraRadera
  3. Tänker på dig Carina. Har inget bra att säga idag men finns här och jag är med dig i tanken. All kärlek till dig. Du är av naturen en glad och positiv själ, har jag förstått, och det kommer man långt med.
    Behöver du skriva av dig till "random person" så vet du var jag finns.
    Stoor kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är fantastisk Tina. Idag går jag bara och låtsas att allt är "som vanligt". Måtte det vara det! Jättekram.

      Radera
    2. Bra, och det är det säkert också. Du behöver nog dock gå till en bra osteopat eftersom du drattade på ändan i vintras. Kanske har du ont för att det har hamnat lite snett och då måste det tillbaka i rätt läge. Kramis <3

      Radera
  4. Åter en konsultation med en kollega till min bror en ortoped (docent) han tror att när du ramlade fick du en spricka i bäckenet eventuellt även i ditt lårben...under läkningsprocessen uppstår en kallusbildning över sprickorna (från latinets knöl, valk) som kroppen använder för att stabilisera sprickan...det kan vara det som röntgen visat, inte någon cancer.
    Stefan H

    SvaraRadera
  5. Carina-Fina, jag har följt dig ett bra tag nu, och önskar dig
    inget annat än gott och att det visar sig vara något trivialt
    som relativt lätt kan åtgärdas. Tänker på dig.
    /Nic

    SvaraRadera