De som mest önskar censur i dag är motsägelsefullt nog ofta mediekåren. I går publicerade Dagens Nyheter en annons för boken ”Invandring och mörkläggning” av Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin (omskriven på ledarsidan 24/8). Annonsen består huvudsakligen av statistik om migrationen till Sverige.
Debatt uppstod i sociala medier. De flesta menade att annonsen inte borde ha publicerats samt att DN borde be om ursäkt. Men saken är den att annonsen egentligen inte innehöll några avsikter eller åsikter. Det är främst ordet mörkläggning i boktiteln som gör att man kan misstänka att avsändarna avser att kritisera eller ifrågasätta migrationspolitiken.
Chefredaktören Peter Wolodarski själv hävdade gång på gång under dagen, att alla punkter var faktagranskade av tidningen, det vill säga man medverkade inte till att sprida lögner. Stämmer detta så inställer sig frågan: Är det korrekt uppfattat att stora delar av mediekåren anser det olämpligt att berätta om vår öppna och humana migrationspolitik i siffror? I stället för att vara stolta, ska vi tala tyst om den? Varför då?