lördag 9 mars 2013

Sossarna vill avskaffa integrationsministern. Jag skrattar ihjäl mig.

Och S vill också kassera hela det politiska begreppet integration: ”Integrationspolitikens främsta brist är föreställningen om att det skulle finnas olika homogena grupper - etniciteter - i samhället som skiljer sig från varandra”, står det i motionen.


"Kassera föreställningen om att det skulle finnas olika etniciteter i samhället som skiljer sig från varandra..." Hahaha-hohoo-hohihihi-haahaa -  undrar så, vilken jäkla magisk knapp dom ska trycka på för att få oss alla att tro att vi egentligen är likadana hela bunten!?!????


Det allra viktigaste kostar noll kronor.

Britta Svensson:

-"Självklart är barn människor, och får finnas. Men jag skulle vilja lyfta frågan till hur föräldrar hanterar sina barn i det offentliga rummet. Och varför det är så osvenskt med artiga barn."

När jag jobbade som flygvärdinna mötte jag dagligen ensamåkande små barn som pendlade mellan mamma och pappa. Det fanns bland dem veritabla skräckfigurer, barn som väckte ens omedelbara antipati och ovilja genom att kräva saker, trampa på och bete sig vedervärdigt mot alla  vuxna och barn runt omkring, uppträda som om de var de enda på jorden, och aldrig hört talas om ordet tack. Sen fanns det andra, små sagolika varelser som lockade fram det allra, allra bästa i omgivningen. Gissa tre gånger vilka barn som bjöds läsk, kanelbullar och massa positiv respons och uppmärksamhet.
Sånt är livet som Lindblomskan sjöng.

Och jag ruttnar verkligen på dum-dum-föräldrar som inte förstått att det enskilt värdefullaste i livet, de kan ge sina barn är ett uppförande och sätt som gör det lätt för andra att älska dem.

John Lennon RIP.


Se upp UK, nu kommer vi!

"Se upp UK, nu är det er tur!" De rumänska ligorna som tvingar tyska familjer ut ur sina hem,  planerar nu att dra till Storbritannien för att sno åt sig välfärdspengar.

De senaste tolv månaderna har rumäner och bulgarer massinvaderat 46 lägenheter i Rheinhausen, en tidigare respekterad förort till Duisburg i Tyskland. De kan varken tala tyska eller arbeta , och med redan överfulla skolor, bildas kriminella och våldsamma gäng.  

Och de värsta skurkarna är dom som tillåter detta.






fredag 8 mars 2013

SFS, svenska för svenskar.


En man i 75-årsåldern i Staffanstorp blev på onsdagskvällen misshandlad av ett gäng ungdomar. Gänget hade sparkat på hans brevlåda och kastat växter på hans fönster. När mannen kom ut och tog tag i en av de unga blev han nerslagen och sparkad i ryggen. Polis tillkallades, men då hade gänget hunnit lämna platsen. 

Mannen beskriver dem, med korrektmedias kodspråk, som sex "personer".

 

Ett plus ett.


Polisen har efter vänstermaffians maktkupper nu fått order om att se bort från illegala invandrare som begår brott. I mammas Landskrona gäller redan fri laglöshet för kriminella som begår "lindriga brott".

Det är en avskyvärd bekräftelse på att vi svenskar har tvingats vänja oss vid den mångkulturella brottsligheten. I Landskrona står 12 - 15-åringar och hindrar människor från att gå på "deras" trottoarer eller köra på "deras" gator. Men för en 500-ing tillåts man passera.
Det handlar om drivna ungdomar med ambitioner om att "bli något". Men studier och högavlönade jobb är inte intressant, de försöker komma över pengar på alla andra sätt, hur spelar ingen roll. De vill ha mycket mer pengar än ett normalt arbete kan ge, och  "tjänar" enkelt 10 000 kronor på en kväll genom kapellskärningar, personrån, inbrott, stölder och narkotika.

Polisen lägger sig alltså inte i längre , vilket är en legalisering av brottslighet i vårt land. 

Och idag fick SD elva rekordprocent i Demoskops mätningar - vilket lustigt sammanträffande.

Expressens Mattsson - en hal lirare.

Sigfrid Leijonhufvud, ordförande i Stockholmsjournalisternas seniorer, kritiserar Expressens Thomas Mattsson som "Mattsson – pressetikens dödgrävare".

Thomas Mattsson är och har varit en katastrof för de svenska kvällstidningarna. I gott sällskap med Jan Helin.

Och det är mycket bra när gamla sanna journalister ryter till om tillståndet.



8:e mars -Steningen är inställd idag.



Jag har alltid tyckt att Gudrun Schyman är obehaglig i debatter, hennes attityd är så mästrande och arrogant mot åsiktsmotståndare och programledare att det gränsar till det otroliga. Betydligt mer härskande än den maktfullkomligaste Göran Persson. Men igår i Debatt var hon som en ettrig bålgeting, det kom inget förnuftigt ur henne överhuvudtaget, bara fradga.Så om den här dagen är hennes och hennes fega och hatiska kompisars dag, så vägrar jag - jag vill inte beblanda mig.

När hon som sista kommentar till Bahareh Anderssons uppmaning om att bränna kyskhetsbälten, och att äntligen ta debatten om den importerade hederskulturen, svarade att det var ett för larvigt sätt i en så viktig fråga, ja, då undrade väl alla vi tittare. 

Hur står det till med självinsikten? Vad var det som INTE var larvigt med att bränna 100 000 riktiga pengar i Almedalen, var inte frågan lika viktig då?
Gudrun Schyman är det sämsta som kan hända Sveriges alla kvinnor, Fi och svensk politik.






torsdag 7 mars 2013

Svenska korrekta husdjur 2013.


Konklav 2013 i Malmö.

På måndagskvällen träffades arbetarkommunens valberedning i Malmö för första gången, för att försöka enas om en av de två huvudkandidaterna – Katrin Stjernfeldt Jammeh eller Andreas Schönström att efterträda Ilmar Reepalu.

Det blir trots allt ett lätt val.

För det kan aldrig bli sämre.


I vilken instans kan man anmäla DO?

Igår på nyheterna fick vi se en kvinna som flytt till vårt land, men som vägrar tolerera vår jämställdhet mellan man och kvinna. Hon är givetvis kränkt och stämmer enligt ny muslimsk sed, det företag som står upp för svenska värderingar. Suck.

 I vårt jämlika land är vi stolta över att ingen kvinna ska behöva gömma sig för män, så förutfattade och låsta åsikter om umgänget mellan könen  måste motarbetas. Den här raka chefen på SVT  (tack, Lena!)har fullkomligt rätt. 

De muslimska kravmaskinerna måste få lära sig att ta skeden i vacker hand, slut med daltet för en specifik av alla invandrargrupper. 

 DO, konstaterade kyligt i programmet att huvuddukar numera är en del av vårt Sverige, och att det är bara att gilla läget.  
Jag anser att DO propagerar för förtryck av kvinnor och islamisering av Sverige. 










onsdag 6 mars 2013

Snacka går ju.


Erik Helmerson, DN, berättar idag att generalsekreteraren för ­Islamiska konferensen, OIC, Ekmeleddin Ihsanoglu från Turkiet, som representerar 57 muslimska länder är på Sverigebesök. Han utvecklar här sin syn på islams ställning i den internationella samtiden.

Ekmeleddin Ihsanoglu hinner också med ett seminarium på Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Där talar han, iklädd slips i islams gröna färg, varmt om Sverige som förebild - ett land av respekt mellan olika grupper, en nation som står i främsta ledet för att hjälpa andra länder.

Och detta i tider där muslimer i Sverige vägrar att respektera vårt lands lagar och lika rättigheter mellan man och kvinna. Där krav på särbehandling av muslimer i allt från  lagstiftning, religiös utövning, köpeavtal, badhustider, klädeskoder, skolor, moskéer, minareter, egna tidningar, egna radioprogram, egna TV-program,  osv, osv, osv. formligen väller över oss svenskar. 

Sverige, en varm förebild -  som man kan trampa rakt in i och respektlöst göra till en islamsk intolerant enklav, utan humana ambitioner för omvärlden. 

Hans Harding kommer nog att få se en ökning av antal gulliga pojkstreck.


# Krossad ruta i Forserum 2012 - "rasistförföljelse, hatbrott". Och hysteriska mediauppbåd med dagliga TV och radioutsändningar i veckor, och så fackeltåg förstås.

# Krossad ruta i judiska församlingen i Malmö 2012 - "Ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet". Så beskriver åklagaren Hans Harding attacken. De två misstänkta släppta - nu läggs polisutredningen ner.

Några krossade fönster hos den vänligt sinnade åklagare Harding lär däremot inte ske.


expressen expressen SR SVT dagensjuridik skanskan

Hugo Chavez´ död - allt är Obamas fel.


Venezuelas president Hugo Chavez har avlidit efter nästan två års kamp mot cancern. 

Men vice presidenten Nicolas Maduro beskyller "fienden" för att ha givit Chavez cancer. Bara två timmar före dödsfallet tillkännagav han att två US-toppdiplomater ska utvisas från landet för en fientlig attack för att destabilisera regimen.
Maduro:
"There's no doubt that Commandante Chavez's health came under attack by the enemy, the old enemies of our fatherland looked for a way to harm his health,''

Minsann. Nu ligger jäkligt dom risigt till Ahmadinejad och Kim jong-un, bara en tidsfråga.


examiner

Säg den glädje som är beständig.


Ingen annan fransk president har varit så impopulär som socialisten Hollande - efter bara 10 månader vid makten.

Sens moralen, viss växande valboskap kommer ändå aldrig att bli glada och tacksamma.





Vad ska vi ha till middag idag??

Det är bara fantasin som sätter gränser.


Idag kommer Mytenhag att gråta blod.


Av avundsjuka. När han läser NRK idag, som på första sidan och i flera dagar skall avliva alla "myter" om invandringen i en korrekt megakampanj.

Frp har gjort normännens kamp mot att bli minoritet i eget land till en huvudfråga. "Experterna" ber Siv Jensen och hennes parti att ta en ny titt på "siffrorna", och hävdar: – "Det kommer inte att ske - inte varken under vår eller våra barns livstid."

Var inte oroliga. Myten kommer att kopiera kampanjen inför valet. Allt för att vi inte ska tro på våra egna ögon, sanningssökarsajter, och på de etniskt utrensade Malmöborna.
Men.
Vem blir tröstad av att varken vi eller våra barn drabbas. Skulle vi alltså skita fullkomligt i att barn-barn och barnbarnsbarn ska tvingas leva efter sharialagar och etniska utrensningar.





tisdag 5 mars 2013

Marika Karlsson är djupt förolämpad av den svenska rasismen.

Marika Karlsson är bekyttad över att hon ibland behandlas som en som inte talar språket, en som inte kan komma i tid till arbetet eller inte betalar skatt.
Jag kan inte för mitt liv se det som rasism, mer svaret på betingade reflexer.

När jag var aktiv flygvärdinna tillvitades jag själv vid första anblick, egenskaper och beteenden som utmärkte "de flesta flygvärdinnor".  

Inga problem, bara att visa att man själv eventuellt är annorlunda. 


Självupptagna lattesörplarmammorna lider av svårartad eremofobi.


Barnförbudet och dess modige krögare, på Café Nelly på Kungsholmen här i Stockholm, har varit på allas våra nyhetsläppar ett par dar nu.

Amning, bajsblöjor, skrik, gråt, skitiga stövlar, spring och kaos, hopp, klätter, barnvagnar och trängsel är inte min tekopp.

Tvärtom, jag kan inte ens få in i huvudet vad dom gör där, lattemammorna och deras accessoirer. För ingen inbillar väl sig att det är för bäbisarnas och barnens skull som mammorna har ockuperat en lokal för en kaffemugg. Det är mammorna som inte kan vara utan varandra och livet därute.
När mina barn var små umgicks vi hemma eller utomhus, där man kunde anpassa sig till barnen, där de fritt kunde få vara bara barn. Jag var också jättegärna ensam med dem, för att få vara tillsammans, leka, lära och följa utvecklingen som gick med blixtens hastighet från dag till dag.
Möjligen vet inte cafémammorna vad man gör med barn en hel dag, när man talat färdigt i mobilen och loggat ut från laptopen. De har ju själva vuxit upp med det enorma fokuset på egot och institutioner för barnavstjälpning 10 timmar om dan.


Självklart hände det att barnen fick hänga med ut och äta, fast på nåt underligt sätt fanns det regler som alla levde efter, det var aldrig några problem. Och aldrig 10 - 15 barnvagnar per tillfälle.

Dom korrekta och förmätna plakathållarna har dock samma hållning vad det än gäller, nämligen "Barn har samma rätt som andra att vara på fik. " I det gänget talas det alltid rättigheter. Skyldigheter är nåt som praktiskt nog aldrig existerar.

Hästen som överlevt lasagnegratineringen

jublar och dansar moonwalk!


Den islamska kravmaskinen äter upp hela vårt land.




Metro skriver idag: Att kunna köpa sin egen bostad är för många svenskar en självklar rättighet. ( Min kommentar; en rättighet?!?). Men vårt banksystem utestänger en del av befolkningen, vars religion förbjuder dem att befatta sig med ränta. Nu kräver nätverket Svenska muslimer i samarbete" – en sammanslutning av en majoritet av svenska muslimska föreningar – att regeringen antar en handlingsplan för att öppna bostadsmarknaden även för denna grupp.

Rör inte mitt land. 

Res er upp nysvenskar, kavla upp ärmarna - och bygg!

Äntligen...

.....är det mars!


Förr var Grekland ett OK turistland,


idag är Grekland ett u-land .
 Vi andra är på god väg.



svd

Islam tackar särskilt Helle Klein och Eva Brunne.

För långt och troget arbete.

DN

måndag 4 mars 2013

Best advice ever!


Akhbar Skåne i Malmös tidningsställ - en moneymaker.


-"Sveriges första gratistidning på arabiska är ett litet projekt som ska gå med vinst, det sticker vi inte under stol med. Vi har ju hittat en ny grupp annonsörer och andra läsare", säger Lotta Wahlquist, som driver projektet så länge det går plus. Ett stort gehör från annonsörer i Skåne, men också Göteborg och Stockholm, bådar gott.

Men tidningen får ris för att hämma integrationen i en allt mer etniskt konfliktfylld stadNåt som Lotta Wahlquist, rycker obekymrat på axlarna, och garvar läppen av sig åt på väg till banken.


– Det är inte vår uppgift att lära personer svenska.

Jag har vidareutvecklat Malmö stads kommunikationsdirektörs värdegrundsidé.


Malmö stad har i flera år arbetat med ett omfattande värdegrundsarbete. Som en del av detta viktiga arbete har de köpt in orange, gröna och lila karameller för 300 000 kronor.

Karamellerna är märkta med stadens fina värdeord: Kreativitet, respekt och engagemang.
"Kreativitet" smakar hallon och lakrits. "Respekt" smakar päron. "Engagemang" smakar choklad och mint.
Målet är att skapa en grund för mötet mellan Malmö stads 20 000 anställda och deras drygt 300 000 uppdragsgivare – Malmöborna. Poängen är att Malmöborna får ett sätt att samtala. Malmö stads kommunikationsdirektör Anders Mellberg:-"Titta här, respekt. Vad menar vi med det egentligen? Menar vi att du ska stå och bocka och buga framför mig? Eller menar vi att vi ska respektera att du ringer och jag svarar? Det är det som ska komma ur det här. Inte: varsågod att skölja – här kommer respekt."

En mycket kreativ bedrift för att leva över skattebetalarnas tillgångar.



Fredspriset, ungefär lika många sökande i år, som till Big Brother .

Rekordmånga har nominerats till Nobels fredspris i år — 209 personer och 50 organisationer, uppgav norska Nobelinstitutet på måndagen. Pristagaren offentliggörs i oktober.


— Det visar på ett ökat intresse för priset. De nominerade kommer från hela världen, säger Nobelinstitutets Geir Lundestad stolt.

Låga odds på Syriens fredskämpe al-Assad, hörde jag.



I mammas Landskrona betalar man vad som helst för att bli av med de chefer som gillar olika.


De senaste tio åren har Landskrona kommun köpt ut chefer för mer än 30 miljoner kronor. En förvaltningschef fick 87 månadslöner när han slutade, kanske rekord i Sverige. Kommunen har köpt ut 36 chefer, till en kostnad av 32,3 miljoner kronor.

Enligt kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) handlar det om brister i rekryteringsarbetet. 

"Brister"? Det var ett snällt ord. När det måste handla om komplett värdelösa och odugliga rekryterare. Det borde inte vara så komplicerat att räkna ut vem som borde bytas ut.

Landskronapolitikerna måste ha ett oslagbart renommé som mest inkompetenta av  alla inkompetenta.





HD

Hamiltons utsugare i Radiotjänst vässar knivarna.


Nya rutiner hos Radiotjänst, som bryter både mot artikel 19/mänskliga rättigheter och mot köplagen, tvingar numera även innehavare av mobiltelefoner att betala tv-licens. Detta är motsatsen till vad SVT:s vd Eva Hamilton i höstas sa till TT, att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

Nu pågår alltså en stor hets-rundringning till cirka 350 000 hushåll som inte betalar tv-licens. I de fall personer svarat att de har en smartphone, tolkar Radiotjänst det som likvärdigt med tv-mottagare och skickar ut fakturor.
– Vi har börjat lite försiktigt nu, och de personer som vi kontaktar uppger oftast om de har någon utrustning, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, till tidningen.
Radiotjänst (SVT/SR och UR) har således enligt egen utsago börjat lite snällt. 

Undrar helt förskräckt vad Carl-Gustav Johansson ska vidta för åtgärder sen. Efter "försiktighets-fasen".





Kennelhosta i familjen.


Det är smällar man får ta när man älskar att träffa hundkompisar och leka i rastgården. Kikhosta hos människobarn, det vet man ju vad det är och hur sjuka dom blir, puh. Men hundar är av annat virke, lite ljummet honungsvatten lindrar attackerna, och får hundarna att lyckligt vifta på svansen mitt i eländet.




Jag tar Hakelius på orden.

Johan Hakelius har läst en ovanligt vis mans memoarer:


-"Åke Ortmarks memoarer är nästan plågsamma att läsa, så uppriktig är hans ambition. Det är ­något av det bästa jag läst på länge."

Efter bloggen rusar jag själv till bokhandeln, det kan behövas nåt riktigt rafflande efter Combüchens Spill, som jag motvilligt och äntligen tvingat mig igenom.
Återkommer med intryck.

Larm från Fejan.

Det här larmet kom från en kompis, läs:

-Blev igår utsatt för dataintrång och fick datorn blockerad, för att få den upplåst ska jag bet 1000 kr inom 48 Tim, vilket jag inte gjorde. Kontaktade polisen, de får in liknande anm. flera ggr om dagen. Om detta händer er, stäng av direkt! Betala inte!! Dela detta!!!!!!


söndag 3 mars 2013

Varför är etniciteten plötsligt så vansinnigt viktig?



TV 4 rapporterade idag de chockerande nyheterna om att hälften av alla utlandsfödda röstade på Socialdemokraterna i senaste valet, men när partiet håller kongress i vår är det få som får vara med och fatta beslut om partiets framtid. På listan över de 350 kongressombuden finns bara 19 utomnordiskt klingande namn. Distrikten i invandrartäta Göteborg och Stockholms stad, där många utlandsfödda är aktiva i partiet, skickar inte ett enda ombud med utomnordisk bakgrund. 

Oj, oj, oj då. FYFYFYFY.

Eller? 

Varför spelar det tvärt roll vilken etnicitet en politiker har? Vad betyder detta uppdelande i vi och dom? Betyder det att om jag kommer från Somalia, så måste jag per automatik tycka att en politiker född i Somalia är bättre för mig och min framtid än en annan politiker? Är vi alla lika, eller inte? Är inte detta TV4-tänk rasistiskt och fruktansvärt inskränkt.

AntiREVAagitatorerna hetsar mot yrkesgrupp.


Ett vittne larmade polisen om ett pågående inbrott i mammas Landskrona sent på lördagskvällen.

När polisen kom (!!), signalerade de åt den misstänkte föraren att stanna, men i stället försökte han smita från platsen, och en biljakt inleddes i hög hastighet. Bilen med de fyra männen i 18 - 20årsåldern voltade i samband med prejningen. Två av dem fick sådana skador att de fick föras till ambulans till sjukhus.

AntiREVA-kommunisterna är jätte-, jättearga för att polisen försökte gripa några som de misstänkte för brott. Och skanderar med gälla röster "Polisstat, polisstat - polisrasister över bron!" 

Gå in på AntiREVAsidan och låt er chockeras över den masspsykotiska och lätt slagordsstyrda massan. Där hittar ni också PK-uppviglande propagandajournalister, och unga människor som hysteriskt grupp-messar varandra, som om det var en större livekonsert med Swedish House Mafia dom laddar för nästa vecka.

Sverige - polisstat?!?? 

Yeah right.





HD

Till ömsesidig glädje.

Vasaloppet är jättekul i omtrent 20 minuter när alla trettiotusen entusiaster ger sig iväg, och när kranskullan i sin fantastiskt vackra utstyrsel försöker ila ikapp segraren. Även om det är en norrman. Resten kan jag avvara, så jag tänkte för mig själv what a day for a vindsrensning.

Ärligt talat har jag hållit på hela veckan, och tömt mig från minnes-sänken, rensat, drömt mig way back, och sorterat i olika högar. Nuförtiden blir det i laglydiga "metall" "textilier""brännbart" "wellpapp" osv, för sen bar det iväg till svenska folkets söndagsnöje nummer ett, tippen, eller miljöstationen/ återvinningscentralen som det heter idag, enligt tesen att allt blir underbart bara man byter namn på det.

Långa bilköer vindlade sig fram. Gamla, unga, tanter, herrar, ungdomar och barn yrade runt bärande på trasiga leksaksbilar, rostiga skruvar, cykelpumpar, moraknivar, basfioler och gamla yllefiltar. Själv hade jag mina kollossalstora färdigsorterade svarta plastpåsar, som jag med mycke möda och stort besvär vinglade fram med till kanten av containern. Där finns en upphöjning just vid avfallscontainern, som bl.a är tänkt att försvåra livet för personer under 1.65. Jag hade med ett stönande kraftryck lyckats få upp påsen i maghöjd, och pressade som ett djur för att orka lyfta till axelhöjd för att kunna tippa skräpet över kanten. Där och då förstod jag vidden av det där att gå ända in i kaklet, jag bet ihop så tänderna gnisslade, svetten lackade under den yviga frisyren och jag var så, så nära att bara ge upp och släppa allt på marken. Men i min vänstra ögonvrå skymtade jag just då nåt vidunderligt - en muskulös högerarm i en mellanblå täckjacka som bara sådär lätt puffade till botten på min trilskande säck, och vips låg allt i behållaren 

- "WOW - med en hand!" Sa jag och blinkade med högerögat. Och han log brett under toppluvan.

That´s the way I like it. 


Johan Olssons brutalseger på 5milen.

 Idag var det Björns dag, upp klockan sju, rask  promenad med två pigga hundar, sen super-Vasaloppsfrukost i den behagligaste fåtöljen framför TVn, upp med fötterna och don´t disturb skylten. Avbrott endast för tillagning av en riktigt hemgjord och majestätisk räksmörgås, och byte till fem-milen och Johan Olssons grymma kämpaseger i Val di Fiemme. För att sen zombievandra ut till kylskåpet och glutta efter något lämpligt att avnjuta till inomhusfriidrotten.

En gång om året! De ljuvt förmildrande omständigheterna var den totala avsaknaden av machobrynja och tomma ölburkar, och middagen han nyss bjöd på! 


expressen aftonbladet

Läge för Löfvén att vinna på walk over.

Bara 28,8 procent kan tänka sig att rösta på M – det är det lägsta stödet på tre år.

Det känns som om S och V/MP - utan program, skulle kunna vinna valet 2014 gående baklänges på flipflops.


aftonbladet

Tack Varg i Veum.


Fick en intressant och ovanligt öppen kommentar med stora frågor om människans onda och goda sidor. Apropå det så kommer en indians visdom:
-En indian satt och pratade med sitt barnbarn.
Han sa: 

”-I alla människor bor det två vargar som slåss. Den ene är ond. Det är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism.

Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit”.

”Vilken varg vinner?”, sa barnet.
”-Den du matar”, sa den gamle mannen...