lördag 14 november 2009

Ring så gör vi bort oss!

Ledig lördag, först skogen med hundarna, sen skrota runt och bara vara, radion skvalar i bakgrunden. Jag stannar mitt i steget framför radion som just då har en spännande fråga på gång i programmet Ring så spelar vi.
Programledaren söker huvudstaden i Thailand och för att underlätta ger hon en ledtråd som jag inte uppfattade helt, men nånting om "en smäll och nån som jobbar i ett kök". Tjommen i andra ändan av tråden har ställts inför en övermäktig uppgift, men han drar vågat till med - Phuket! Nja, det var inte riktigt rätt, men han får en chans till att fråga frun i bakgrunden som vrålar tillbaka - jag har ingen aaaaning!

Say nomore.

fredag 13 november 2009

Mina stunder på dagen

Min Morgonkamp, den infaller varenda dag när jag står där i duschen.
Ljuva, heta, heta droppar...... ahhh, så väldoftande och ren.......
njut, njut, njut....... nä nu måste jag gå ut....ihhh.. det blir så kallt..
vill inte frysa.... bara två minuter till....njut, njut, njut.....usch.....
jag kommer att bli sen...nu måste jag ut....... OK...nu...skärp dig nu...
kom igen.....absolut sista två minutrarna.
Sen ut i ilfart. Skynda, skynda, skynda - känslan är outhärdlig.
Den blöta kroppen blir till is på den 100-delssekunden som det tar för mig
att raskt svepa in mig i morgonrocken. BRRRR. FY.


Mina Lyckostunder, när jag ser att älsklingsbästis Viveca lämnat
spår efter sig på bloggen.
De ger mig många goda minnen och härliga småleenden att börja dagen med.

Inställt fredagsmys för hundarna

Idag har hundarna occh jag BF, dvs Björnfritt. Så fast att jag näst intill stupar av utmattning på min första lediga dag, så knöker jag in älsklingshundarna i min lilla bil och kör in till Vanadislunden. De måste ju få sitt fredagsmys, jag ska ju få en Campari och Idol ikväll.
I hundlekplatsen fanns Bruno, en machoboxer med en urhäftig tröja som det stod Police på, Nelly en 5 månaders sötnos, Flisan som helst vill vara ensam tik på täppan och så Stina. Denna Stina! Man ska inte låta sig luras av det bonnpräktiga namnet, det är bara en täckmantel. För Stina är i själva verket hundarnas Victoria Silvstedt. Hon vickade bara lite på höften, backade rumpan till, och min malliga jakthund Zorro tappade fullkomligt vett och sans. Han plockade ogenerat fram sin tomtemössa och begynte ett näst intill vulgärt förspel inför alla. Morgonstånd har guld i mun tänkte Zorro och gav sig vilt hän. Zlatan hade tafattbus med Nelly, stanna - titta på varandra med sänkta framben - och så bums på given signal jaga ifatt igen och igen och igen. Det var ju kul för honom så länge det varade. Sen fick han modstulet släpas med hem igen. Bara för att Zorro blev gubbsjuk.

torsdag 12 november 2009

Det alla, allra modigaste man kan göra.

För nån vecka sen fick Björn och jag till en spontanmiddag med Henrik och lillebror Sebastian. Det var fredagkväll, Björns mat var som vanligt best-of-best, vi såg Idol och småputtrade om vem av Erik, Kalle och Tove som var bäst och hade helt enkelt förbaskat trevligt.
Henrik var avkopplad men aningens sliten efter en vecka på Gotland med skarpa övningar. Men samtidigt otroligt nöjd med hur allt i hans pluton utvecklade sig till det allra bästa.
Mitt i fredagsmyset hade jag ändå behov av att fråga en sak som jag brottats med en tid.
- Trots alla resurser, alla pengar, all utbildning, alla förväntningar både inifrån och utifrån, all eventuell prestige och den stolta yrkeshedern. Skulle du kunna avbryta missionen om du på nån punkt känner att säkerheten för din pluton är i risk.
Henrik svarade Ja.

Nu skulle jag så gärna vilja få ställa samma fråga till arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik. Och jag skulle vilja ha ett ärligt, välgrundat och välformulerat svar.
Generalen har träffat samtliga soldater på ISAF 18.
Han har beskrivit läget i insatsområdet, och svarat på frågor. Frågorna handlade bland annat om fordon och olika delar av utbildningen.
Såhär avslutade Berndt Grundevik mötet
- Ni ska ha ett bra skydd och då menar jag inte bara centimeter pansarplåt. Skydd är en kombination av splitterskyddade fordon, underrättelsetjänst, kulturell förståelse, bra sjukvårdstjänst och inte minst att möta lokalbefolkningen och bygga ett förtroende.
- Det är även viktigt att bibehålla kunskaperna och fortsätta att öva i insatsområdet. Vi blir aldrig fullärda även FS 17 övar för att bli bättre, och det kommer de att fortsätta med hela insatsen.
- Jag har följt er här hemma i Sverige och kommer även att göra det när ni befinner er i insatsområdet. Jag vet att ni kommer att lösa uppgifterna på bra sätt.

Till A, som svarat på min blogg om Avgrundsförtvivlan, av hjärtat tack, det fyllde mig med värme.Jag tror på att vi behöver varandra, vi människor.

tisdag 10 november 2009

Nämen!

2Lax9 för 2009, en AIk-are var rolig.

Oh Happyland!

Amanda Jensen i hatten och i gungan -
hon regerade på Fotbollsgalan.
Och Björns stjärnögon avslöjar att Amanda håller på att klart detronisera Jill Johnsson i hans värld av fantastiska (-och ouppnåeliga ha-ha-) kvinnor.

Ingen kickar fotboll som han

Guldbollen gick till Zlatan igen. Bra.Men Fotbollsgalan, gäsp, var en sömn -
oj, förlåt....., jag nickade visst till, - sömnig tillställning.
Och nu är alla arga för att Zlatan inte vill satsa på svenska landslaget i framtiden.
Tyckarna anser att han är självisk. Självisk? Känns Sverige som en kastrull med lock på hösten? Zlatan har alltid älskat Zlatan mest. Låt honom göra det.
Och låt oss hitta nya unga svenska spelare.
Kom att tänka på en intervju från Zlatans tid i MFF, hans flickvän hade födelsedag och reportern undrade vad Zlatan gett i present. Zlatan såg förvånad ut, tänkte en stund och svarade snabbt - Present???? Hon har ju Zlatan.
Jag älskar denne Stjärna, men Sverige måste klara att hitta nya talanger.

Nån sa

Vi lever livet framlänges,
men förstår det baklänges.

måndag 9 november 2009

Misstag på jobbet.

Alla har vi förmodligen missat nåt på jobbet. Och säkert har jag skvätt kaffe på nån under alla mina år i luften - men detta!


"ÅTTA DOG.
AFP Natos bombplan sköt ihjäl egna soldater av misstag. Åtta afghaner dog och 23 soldater skadades i anfallet. Fem av de skadade har bekräftats vara amerikaner.

Natos Isaf-styrka och afghanska soldater letade gemensamt efter två soldater som varit försvunna i Afghanistan sedan i onsdags. När de stötte på en talibantrupp gick något fel. Ett bombflyg som kallades in besköt de egna trupperna. Sju medlemmar av landets säkerhetsstyrkor uppges ha omkommit i anfallet, skriver Sky News på nätet. Ytterligare en afghansk civilperson ska ha omkommit, skriver TT."

Vad tänkte de sen?
-Oj, misstag. - Shit happens.

Hundliv

Zlatan är lite sjuk. Det låter som värsta kikhostan, hans kropp bäljar som ett gammalt dragspel, han irrar förtvivlat runt på golvet med knäande ben och harklar och flämtar alldeles utom sig. Jag känner mig otillräcklig, vet inte hur jag bäst hjälper honom.
Zorro är den malligaste mästarjakthunden och sex år äldre än Zlatan, han ligger och ser vansinnigt störd och irriterad ut - Suck, himla liten snubbe som harklar slem mitt framför nosen på mig, kan man inte få begära lite lugn och ro? Och ger upp ett våldsamt morr WRRRROWWRRRR mitt i örat på den säckande och ynklige sjuklingen som skrämt flyger en halv meter av förvåning.
Hundar kan alltså visa glädje och ledsnad, men härmed leds i bevis att empati och medkänsla definitivt inte finns i hundregistret.
Jag kom på att jag kunde koka honungsvatten och se om det kunde lena och lindra lite. Så hela natten rusade jag upp och gav Zlatan några klunkar när han fick sina attacker, och varje gång följde den malligaste Zorro med och satte sig bredvid och ömkade sig, blicken vädjade - Snälla, jag känner mig plötsligt så väldigt hostig, lita honungsvatten är vad jag behöver innan jag avlider.