lördag 7 november 2009

Du hänger löst.

När jag var liten var barn stela av skräck för att bli sist valda.
Idag fasar barn för att bli först utröstade.

fredag 6 november 2009

Home alone!

Snöblandat regn och jag är på väg hem, Björn, hundarna och egna sängen, ahhh, två dagar ledigt. På PI lyssnar jag på Personligt, en intervjuare ställer härligt okonstlade frågor till en ung kille som drabbats av en muskelsjukdom som gör att han nu enbart kan röra på huvudet och händerna. Han behöver assistent 24/7 som ungdomarna säger. Två personer arbetar med honom dygnet runt, han måste ha hjälp i och ur sängen, att gå på toaletten, att klä sig, att äta, ja, allt. Och, så var han så otroligt bestämd på att fokusera positivt, -man ska iinte gnälla i onödan.
Han hade tagit studenten och tyckte bara att det var lite synd att inte fler vågade närma sig honom och bli kompis.-Jag har inget fel i huvudet för att jag sitter i rullstol, tvärtom jag är klokare än de flesta.
En av assistenterna var med på intervjun, de hade en så härligt rak dialog som andades glad vänskap och mycket respekt. Programmet gick inte att sluta lyssna på.

Home alone!Youhouuuu!
Björn träffar sina 11 äldsta vänner som de gör en gång i månaden, sedan 41 (!!!!) år, de äter gott och umgås. Och har supertrevligt.
Jag hoppar ur uniformen, packar upp, lägger en djuprenande ansiktsmask och slänger mig på soffan med nya boken, Jonas Jonassons “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, den är oslagbar, helt vild och galen och rekommenderas härmed till alla som tror på att goda skratt förlänger livet – köp och läs!! Vilken ljuvlig stund i hemmets lugna vrå, så välförtjänt.
Då ringer telefonen, det är Björn, jag har lovat att hämta....men, nu, redan....klockan är ju bara 22.45.....ska ni inte äta lite mer......... har ni verkligen pratat färdigt........om allting......?
Av med masken, hoppa i jeansen och iväg i bilen.
Vad är väl en god bok på soffan mot världens bästa Björn.

torsdag 5 november 2009

Outbildade människor med mycket pengar är livsfarliga

Ny natt, nytt hotell, Grand I Sundets Pärla Helsingborg, vidöppet fönster och Kulla Gågata rakt nedanför, jag älskar den här stan. Skånskan klingar välbekannt och jag känner mig besläktad med alla helsinborgare, de är mina älsklingskusiner.
Själv jag kommer från Ystad, söder om landsvägen fast det var längesen nu. Men innan jag kryper ner mellan lakanen så vill jag försöka förstå mig på Fienden.

Jg har funderat så mycket på talibanerna, vilka är de, varför är de så barbariska och vad ska vi göra med dem?
Själva ordet betyder “sökare", i betydelsen kunskapssökare.
Det var mellan 1994 och 1997 som talibanmilisen svepte över Afghanistan.
Efter Sovjetkriget svämmade landet över av vapen och var helt och hållet ett rövarsamhälle, talibanerna var de som bröt anarkin och avväpnade folket. Omvärlden var först förbluffad över det som såg ut som lag och ordning. Men det skulle visa sig vara lag och ordning genom rå okunnighet, primitivt stamtänkande, hård etnisk nationalism och religös besatthet.

När mujahedin-kommendanten mulla Mohammed Omar - som sedan blev talibanernas ledare - gick till attack mot de sexuella övergrepp som brett ut sig under kriget började omvärlden förstå och vrida sig av fasa.
En kommendant som våldtagit två flickor blev tillfångatagen av Omar och hängd i eldröret på en stridsvagn. Massakrer med automatvapen varvades med offentliga avrättningar genom halshuggning, stening eller hängning. Talibanerna grep president Najibullah och hans bror i en FN-byggnad, de slog dem medvetslösa, kastrerade och släpade dem runt efter en jeep. Expresidenten sköts och brodern ströps innan kropparna hängdes upp i ett trafikljus.
När talibanernas egna soldater gjort sig skyldiga till plundring stympades de. I träden överallt hängde avhuggna armar och fötter som avskräckande exempel.

Det är inte den fanatiska tron utan miljardtals av dollar som hållit talibanregimen levande. Pengarna har kommit från nattsvarta affärer. Vägskatter, maffian, opiumodling och heroinexport omsatte 1998 dryga 30 miljarder kronor.Det är förbjudet för muslimer att använda narkotika, men att förse de otrogna med knark tjänar syftet att försvaga fienden.
Vältränade soldater har talibanerna fått genom att öppna landet för militanta muslimska krigare och terrorister av många olika nationaliteter. Usama bin Ladin och hans Brigad 55, vältränade soldater från tolv olika nationaliteter, är den viktigaste gruppen . Usama bin Ladin har hela tiden varit en storfinansiär.
Det sovjetiska kriget, som dödade en miljon människor, sände flera miljoner på flykt. Många unga var föräldralösa som sedan utbildades till soldater. Flera av de mest brutala arméerna vår tid känner har bestått av föräldralösa barn. Barnen gick i koranskolor och växte upp utan kvinnor, detta förklarar deras omänskliga behandling av flickor och kvinnor.Familjen och släkten ersattes av lägerliv med hård militärdrill och snäv sekteristisk skolning, helt och hållet ointresserad av utbildning i alla andra ämnen som matematik, historia eller naturvetenskap.

Vad jag kan förstå så föddes talibanerna ur en katastrof - fast det spelar ingen roll, they scare the shit out of me.

onsdag 4 november 2009

En vanlig dag på jobbet

Nu sitter jag i sängen på Radissonhotellet i Helsingfors, jag hatar att sova i rum där man inte kan öppna fönstret. Men på det här hotellet är fönsterna igennitade, de har inte ens ett handtag eller en livgivande springa på några centimeter. Så jag vaknar med bultande huvudvärk, som om jag fått en rejäl omgång snytingar, och jag törstar efter luft, ren frisk luft. Varför gör de så här, finns det verkligen nån slags överhängande risk för att hotellgäster ska trilla ut hullerombuller?
Annars är hotellet bra, vi kom hit hela besättningen vid 01.30 inatt och kom i säng vid tvåtiden. I fredagsnatt steg jag i stället upp vid två för att flyga en charter, kroppen hade säkert önskat sig ett annat liv.
Men, sinnet mår bra av jobbet, jag lever faktiskt för glädjen av att ge service och säkerhet, varjedagsutmaningarna och för allt roligt vi har i besättningarna. Ingen dag är den andra lik, du kan inte ens drömma i din vildaste fanatsi om vilka situationer vi som flyger ställs inför.
Igårkväll flög jag upp en fullsatt Boeing737a från Köpenhamn, vi hade ett stort sällskap kineser som kom från Beijing, och precis innan landning på Arlanda reste sig en ung kinesiska och spyr ut en kaskadkräkning över fem av passagerare och en av mina värdinnor. Man tänker -” dumma, dumma kineskvinna, be om en påse i förväg om du mår dåligt, eller spy åtminstone i gången, inte på dina medmänniskor”, men man säger inte så. De stackars passagerarna blir milt sagt chockade, det stinker om kostymerna och alla får panik och tänker svininfluensan- HJÄÄÄÄLP!!!
Deras nästa reaktion är handlingsförlamning, och slutligen blir de flyförbannade – på oss i crew och på hela SAS?!???!
Alla vill ha hjälp först,hit med papper, kom och tvätta här, och det här ska SAS få betala!!
Vi kan inte förvänta oss logiskt tänkande i en situation som denna, så värdinnan som själv står med rinnande spyor på hela sig gör sitt bästa, vi torkar och tvättar, ber om ursäkt ordnar med ersättning och hämtar tröstchampagne. Sen kan vi landa och vi i besättningen ilar vidare till nästa plan.

tisdag 3 november 2009

Religion - en förolämpning mot förnuftet.

När jag var gick i småskolan, som lågstadiet hette då, var kristendomslektionerna mina bästa njutningsstunder. Fröken läste högt ur Bibeln och vi barn satt oerhört tysta och fascinerade med ritpapper och kritor på bänkarna. Medan Fröken berättade de mest fantastiska sagorna skulle vi rita det som vi upplevde. Åh, så vackert det lät, Moses i vassen, hängande trädgårdar, rökelse och myrra, ord jag aldrig hört förut, och lärdomen om att det goda i livet alltid segrar.
Som vuxen har jag valt att inte tro på någon Gud, men på de tio budorden. Tänk tanken att alla i hela världen levde efter dessa tio enkla ramar. Hur svårt kan det vara?
Eftersom jag inte tror på konfrontation i något sammanhang så är jag inte feminist, men i ärlighetens namn anser jag att det är män som från början lagt beslag på och missbrukat Gud.
Män har skapat vansinniga religioner som otroligt nog överlevt i alla tider och dessutom fortfarande vinner terräng. Deras religioner är oförsonliga, de predikar Kärlek, Rättvisa och Medmänsklighet, men för att tvinga på människor den tron begår de fruktansvärda illdåd och brott.Dessa högt uppsatta män ivrar för sina religioner,men är fördömande och bestraffande och vill förbjuda all glädje, njutnig, nyfikenhet och fantasi, dvs allt som gör livet värt att leva.
Såg en gång en cartoon på en vildsint taliban som helt furioso stod med sitt svärd i högsta hugg, texten löd : DÖD ÅT ALLA SOM HAR FRÄCKHETEN ATT PÅSTÅ ATT ISLAM ÄR EN VÅLDSAM RELIGION!” Roligt, men skrattet fastnar liksom i halsen..
Buddhismen som vill lära oss att“släppa taget” och istället utveckla vårt altruistiska sinne och vikten av att ge tillbaka, tycks stå som enda motvikt till alla sorgligt våldsamma, fanatiska och enögda religioner.
PS Jag blir glad för kommentarer som gör denna sida mer levande!